Παρουσίαση με θέμα “Μυοσκελετικές διαταραχές”

October 14, 2013 in Νέα του ΓΝΤ

Εκπαίδευση για την πρόληψη μυοσκελετικών διαταραχών
στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων

1375867_10151842172381877_1523263007_n

Οι μυοσκελετικές διαταραχές (ΜΣΔ) είναι το πιο συχνό πρόβλημα των εργαζομένων, δεδομένου ότι στην Ευρώπη το 24% των εργαζομένων υποφέρει από ραχιαλγία και οσφυαλγία, το 22%  αναφέρει μυαλγίες ενώ σε σε χρόνιες παθήσεις ράχης και οσφύος οφείλεται το 1/3 των απουσιών από την εργασία και το μισό των πρόωρων συντάξεων.

Ο όρος «μυοσκελετικές διαταραχές» περιλαμβάνει κακώσεις και παθήσεις μυών, τενόντων, συνδέσμων, χόνδρων, νεύρων, οστών, καθώς και του τοπικού κυκλοφορικού συστήματος. Οι ΜΣΔ μπορεί να προκαλούνται ή/και να επιδεινώνονται από το εργασιακό περιβάλλον. Παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση ΜΣΔ αποτελούν:

  • οι φυσικοί και εργονομικοί παράγοντες (ανύψωση, μεταφορά, έλξη, ώθηση, επαναληπτικές κινήσεις, επίπονες και στατικές στάσεις κατά την εργασία, δονήσεις, θερμοκρασία, φωτισμός, θόρυβος)
  • οι οργανωτικοί και ψυχοκοινωνικοί παράγοντες (απαιτητική εργασία, έλλειψη ελέγχου, μονότονη και επαναληπτική εργασία)
  • τα ατομικά χαρακτηριστικά (ηλικία, προϋπάρχουσες παθήσεις, φύλο, φυσική κατάσταση, σωματική διάπλαση, κάπνισμα, παχυσαρκία)

Με γνώμονα την εξασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων παρουσίαση εκπαιδευτικού χαρακτήρα με θέμα «Μυοσκελετικές διαταραχές στους εργαζόμενους του Νοσοκομείου. Πρόληψη και σωστές πρακτικές.», που έιχε ως πληθυσμό στόχο κυρίως το νοσηλευτικό προσωπικό. Έγινε ανάλυση των συχνότερων μυσοκελετικών διαταραχών, των αιτιών και του μηχανισμού ανάπτυξής τους και των τεχνικών χειρισμου των ασθενων με ή χωρίς τη χρήση ειδικού βοηθητικού εξοπλισμού. Μετά το πέρας του θεωρητικού σκέλους ακολούθησε επίδειξη των συνηθέστερων πρακτικών χειρισμού ασθενών, ώστε ο εργαζόμενος (νοσηλευτής/τρια ή βοηθός) να δέχεται την ελάχιστη δυνατή μυοσκελετική επιβάρυνση:

  • ανύψωση, μεταφορά, γύρισμα και κάθισμα του ασθενούς με ή χωρίς συνεργασία του ασθενούς
  • σίτιση ασθενούς

Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου στα πλαίσια της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης με το συντονισμό του Γραφείου Εκπαίδευσης του Νοσοκομείου και εκπαιδευτές την κ. Γκουτζαμάνη Βέτα, φυσιοθεραπεύτρια και την κ. Καλλιτσάρη Σταυρούλα, ειδικό ιατρό εργασίας. Η συμμετοχή και το ενδιαφέρον των εργαζομένων ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, καθώς το αμφιθέατρο ήταν γεμάτο. Σχεδιάζεται επανάληψη ανά τακτικά χρονικά διαστήματα του σεμιναρίου αλλά και ενσωμάτωση στο σεμινάριο επιπλέον ειδικών τεχνικών για συγκεκριμένα τμήματα του νοσοκομείου ή/και κατηγορίες εργαζομένων, ανάλογα με τον ειδικό εξοπλισμό, το είδος των ασθενών και τα εργασιακά καθήκοντα. Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση και η λήψη μέτρων για την πρόληψη των μυοσκελετικών διαταραχών προτού αυτές αποκτήσουν μή αναστρέψιμο χαρακτήρα.