Χειρουργική

ΣΤΕΓΑΣΗ

Η Χειρουργική Κλινική βρίσκεται στον τρίτο όροφο του νέου κτιρίου του Νοσοκομείου, έτος έναρξης λειτουργίας 2007, στη δυτική πτέρυγα και διαθέτει 28 κλίνες κατανεμημένες σε δέκα θαλάμους νοσηλείας ως εξής:

- 7 δίκλινοι θάλαμοι
- 3 τετράκλινοι
- 1 μονόκλινος

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Το 2012 οι δυο Χειρουργικές Κλινικές του Γ. Ν. Τρικάλων, που λειτουργούσαν από το 1988 στο παλιό κτίριο, συγχωνεύτηκαν σε μια, με Συντονιστή Διευθυντή τον Δρα Γ. Τσιάνο, τον πρώτο Συντονιστή Διευθυντή ΕΣΥ Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου μας. Ο Δρ. Τσιάνος, με μετεκπαίδευση στην Αγγλία, πρωτοστάτησε επίσης στη δημιουργία και λειτουργία του Ιατρείου Μαστού, που λειτουργεί ανελλιπώς κοντά στα τριάντα χρόνια τώρα.

Τον Δρα Τσιάνο διαδέχτηκε ο κ. Α. Βασιλόπουλος, που διηύθυνε την Χειρουργική Κλινική από το 2013 μέχρι το 2016.

ΣΤΟΧΟΣ ΚΑΙ ΣΚΟΠΟΣ

Στόχος και σκοπός του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της Χειρουργικής Κλινικής είναι να παρέχει υπηρεσίες υγείας σύγχρονης αντίληψης και υψηλής ποιότητας, τόσο σε επίπεδο εφημέρευσης για την αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών, όσο και σε επίπεδο εξέτασης, νοσηλείας και θεραπείας προγραμματισμένων περιστατικών που άπτονται της γενικής χειρουργικής.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ – ΚΛΙΝΙΚΟ ΕΡΓΟ

Το φάσμα των χειρουργικών επεμβάσεων που εκτελούνται στην Κλινική μας αφορά στο ανώτερο πεπτικό (στόμαχος, 12δάκτυλο) και κατώτερο πεπτικό (λεπτό, παχύ έντερο, ορθό και πρωκτός), στα χοληφόρα (χοληδόχος κύστη, χοληδόχος πόρος), στον τράχηλο (θυρεοειδής και παραθυρεοειδείς αδένες), στον μαστό και την μασχάλη, το κοιλιακό τοίχωμα και τις μηροβουβωνικές χώρες (ομφαλοκήλη, μετεγχειρητική κοιλιοκήλη, βουβωνοκήλη, μηροκήλη) καθώς επίσης και σε όλες τις μορφές σωστικών επεμβάσεων σε πολυτραυματίες με κακώσεις στην κοιλιά και στο θώρακα και σε ασθενείς που προσέρχονται με οξέα χειρουργικά προβλήματα και με επείγουσες χειρουργικές καταστάσεις που αφορούν όλα τα προαναφερόμενα οργανικά συστήματα.

Το εξειδικευμένο Ιατρικό προσωπικό της Χειρουργικής Κλινικής αποτελούν:

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

κ. Δημήτρης Παπαγόρας MD, MSc, PhD, FEBS Διευθυντής ΕΣΥ

ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

κ. Γεώργιος Νταμπουρλιάκος, Διευθυντής ΕΣΥ

Δρ. Κυριάκος Φωτιάδης, Επιμελητής Β΄ΕΣΥ

κ. Χρήστος Ράμμος, Διευθυντής ΕΣΥ

Δρ  Μαρία Καναρά, Διευθύντρια ΕΣΥ

κ. Κωνσταντίνος Γαρούφας, Επιμελητής Α΄ ΕΣΥ

κ. Δημήτριος Παναγιώτου, Επιμελητής Β΄ ΕΣΥ

Η Κλινική μας σήμερα διευθύνεται από τον κ. Δημήτρη Παπαγόρα, εφημερεύει καθημερινά 24 ώρες / 24ωρο / 365 μέρες το χρόνο, ενώ τα εξωτερικά τακτικά ιατρεία λειτουργούν στη παλιά πτέρυγα, γραφείο 6, κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Πέμπτη και μεταξύ 09.30 και 13.00 ως εξής:

Δευτέρα: κ. Γαρούφας

Τετάρτη: κ. Ράμμος

Πέμπτη: Δρ. Παπαγόρας

Κάθε Παρασκευή λειτουργεί ιατρείο γενικής χειρουργικής και χειρουργικής παχέος εντέρου και πρωκτού από τον κ. Παναγιώτου

Οι μικροεπεμβάσεις μας εκτελούνται μετά από ραντεβού στο σηπτικό τακτικό ιατρείο κάθε Δευτέρα και Τετάρτη.

Στην Κλινική μας εντάσσεται και η λειτουργία του Ιατρείου Μαστού, κάθε Τετάρτη και Πέμπτη, το μοναδικό στην ΥΠΕ της Θεσσαλίας, με υπεύθυνη λειτουργίας τη Δρα Καναρά σε συνεργασία με το ακτινολογικό, που διαθέτει ψηφιακό μαστογράφο (κ. Περίφανος, κ. Νακοπούλου) και το παθολογοανατομικό εργαστήριο (κ. Μούσια).

Τα τακτικά μας χειρουργεία πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη και Παρασκευή, έχοντας στη διάθεση μας από τρεις και δυο αντίστοιχα χειρουργικές τράπεζες.

Ο αριθμός των ετήσιων επεμβάσεων, χωρίς να υπολογίζονται οι βιοψίες και οι εκτελούμενες στο εξωτερικό μας ιατρείο μικροεπεμβάσεις, φτάνει τις 900 ανά έτος, και εκτελούνται σε σύγχρονες και πλήρως εξοπλισμένες χειρουργικές αίθουσες με την συνεπικουρία του αναισθησιολογικού τμήματος, ενώ παράλληλα για τα επιβαρυμένα περιστατικά συνεργαζόμαστε και υποστηριζόμαστε από την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Το Νοσοκομείο και η Κλινικής μας στεγάζεται σε σύγχρονο κτίριο (κατασκευή 2007) και διαθέτει άριστη ξενοδοχειακή υποδομή, ενώ όλοι οι σταθμοί εργασίας και συγκεκριμένα το Τμήμα των Επειγόντων Περιστατικών, οι Χειρουργικές Αίθουσες, η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ο Αξονικός Τομογράφος, ο Ψηφιακός Μαστογράφος,  είναι άρτια και σύγχρονα εξοπλισμένοι.

Για τις εκτελούμενες επεμβάσεις διαθέτουμε σύγχρονο και πλήρη εξοπλισμό συμπεριλαμβανομένων των λαπαροσκοπικών πύργων για τις λαπαροσκοπικές – ενδοσκοπικές επεμβάσεις καθώς και σύγχρονης αντίληψης πηγές ενέργειας.

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ – ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΕΡΓΟ

(α) Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη 08.30 – 09.30 π.μ. συγκέντρωση και επίσκεψη κλινικής

(β) Τετάρτη 13.00: πρακτικά σενάρια καθημερινών περιστατικών

(γ) Πέμπτη 12.30: εκπαιδευτικά μαθήματα για τους ειδικευόμενους (εξάμηνος προγραμματισμός)

(δ) κάθε δεύτερη Δευτέρα βιβλιογραφική ενημέρωση

(ε) κάθε τελευταία Πέμπτη του μήνα: νοσηρότητα και θνητότητα (κ. Ράμμος)

 

Στατιστικά Χειρουργικής Κλινικής 2016

Στατιστικά Χειρουργικής Κλινικής 2017

Στατιστικά Χειρουργικής Κλινικής 2018

Στατιστικά Χειρουργικής Κλινικής 2019

Στατιστικά Χειρουργικής Κλινικής 2020

Στατιστικά Χειρουργικής Κλινικής 2021

Στατιστικά Χειρουργικής Κλινικής 2022

Εργασίες 2015 – 2020

 

Εγχείριδιο για τους ειδικευόμενους χειρουργικής

 

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

Δημήτρης Παπαγόρας MD, MSc, PhD, FEBS

 

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Γραμματεία Κλινικής       : 2431350423

Γραφείο Επιμελητών       : 2431350472

Γραφείο Ειδικευομένων  : 2431350471

Γραφείο Διευθυντή          : 2431350425

Νοσηλευτική Στάση          : 2431350466

 

Εργαστήριο τυπολογίας ασφαλούς λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτοµής